Dieta podle krevních skupin

 

Za „otce“ tohoto způsobu stravování je považován americký specialista na přírodní medicínu doktor Peter J. D´Adamo, který vydal téměř 300-stránkovou knihu s názvem Výživa a krevní skupiny.

Princip

Lidé jsou dle krevních skupin rozděleni na 4 různé typy:

  • krevní skupina 0 – lovec, vítěz
  • krevní skupina A – zemědělec, introvert
  • krevní skupina B – kočovník, vyrovnaný
  • krevní skupina AB – vzácný, záhadný

Tyto skupiny jsou detailně popsány a charakterizovány a především jim na základě svých výzkumů předepisuje výživové doporučení. Toto výživové doporučení vychází z výskytu lektinů v potravinách. Lektiny jsou látky bílkovinného charakteru, vyskytující se v potravinách a nemusejí se snášet s některou z krevních skupin. To pak může podle něj způsobovat různé onemocnění od alergií, střevní záněty, zhoršování vstřebávání živin a další poškozování organismu. Na základě obsahů lektinů v potravinách pak sestavil pro každou krevní skupinu dietu zahrnující 16 skupin potravin a v každé z těchto skupin jsou ještě potraviny rozdělené do 3 kategorií (potraviny velmi prospěšné, neutrální, zakázané).

Výhody

  • Zamyšlení se nad tím, které potraviny Vám vyhovují.

Nevýhody

  • zmatek v jednotlivých skupinách potravin
  • mnoho verzí z různých zdrojů a kde je to vlastně správně?
  • potraviny, které se vyskytují pro nějakou krevní skupinu jako prospěšné vůbec nemusí být vhodné z hlediska zásad zdravé výživy a naopak jsou považovány za velmi nevhodná
  • deficit některých vitaminů a minerálních látek – např. u skupiny 0, která nemá doporučované žádné mléčné výrobky
  • mnoho dalších výhrad na vědeckém podkladě

Závěr

Teoretické předpoklady nejsou příliš seriózní, rozdělení potravin nemá pevné základy. V některých případech může dojít až k deficitu některých živin.

Informacez časopisu Výživa a potraviny – článek od MUDr. D. Štundlové